Kindermarketing door Juglen Zwaan

Nieuwtjes / Blog

Kindermarketing: Wat er nu weer gebeurt. Kinderen worden misbruikt om ons meer te laten kopen.

 

kindermarketing door Juglen Zwaan ImageProxy

 

 

 

 

 

 

 

 

Juglen vertelt het volgende:

Kindermarketing door Juglen Zwaan

Beste lezer,

Vorige week zondag heeft Arjan Lubach in het programma Zondag met Lubach de organisatie JOGG blootgelegd. JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht en beweert te werken aan het terugdringen van overgewicht bij kinderen. JOGG is een initiatief van de overheid, maar wordt inmiddels ook gefinancierd door bedrijven als Unilever, Campina, Nestlé en Coca-Cola. Dat dit leidt tot zware misstanden, zul je verderop in deze nieuwsbrief lezen.

Nederland telt inmiddels meer dan een half miljoen kinderen met overgewicht. Omdat de overheid dat ook veel vindt, is het JOGG opgericht. Oud-politicus Paul Rosenmöller is voorzitter van deze stichting. Hij staat kennelijk toe, dat naast een overheidssubsidie van 2,4 miljoen, de stichting ook nog ruim 7 ton aan geld ontvangt van onder meer Unilever, Campina, Nestlé en Coca-Cola. Het binnenhalen van deze bedrijven is hetzelfde als een pyromaan hoofd maken van de brandweer of een drugsdealer betrekken bij de drugspreventie.

In het bestuur van het JOGG zit onder andere Philip den Ouden. Deze man geeft in een interview aan dat hij voor kindermarketing is. Ik vraag me af hoe zo iemand in het bestuur kan zitten van deze stichting? Het wordt nog gekker, want Den Ouden werkt sinds september 2004 voor de FNLI, oftewel de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie. Dit bedrijf vetegenwoordigt grote levensmiddelenmerken zoals Coca-Cola, Mars, Nestlé, Unilever en Nutricia. Wat dit bedrijf doet is lobbyen bij de politiek in Den Haag en Brussel.

Het blijkt dat het JOGG gevestigd is aan de Zeestraat 84 in Den Haag. Na een korte zoekopdracht bij Google wordt duidelijk dat dit het adres is van Schuttelaar & Partners, een reclame- en communicatiebureau. Schuttelaar & Partners heeft als grote klanten Unilever, Coca-Cola, De Ruyter en Mars.

Het groene vinkje
Het adres van Schuttelaar & Partners is tevens het adres van het ‘Ik kies bewust’-vinkje. Het vinkje is een keurmerk dat je vindt op veel zwaarbewerkte producten afkomstig van grote levensmiddelenbedrijven. Zo heb ik op Coca-Cola light een vinkje gezien, maar ook op pizza. Bij navraag vond de stichting dit terecht, want Coca-Cola gezoet met aspartaam vinden ze gezonder dan Cola met suiker, omdat het minder calorieën bevat. Ze vinden ook pizza met minder vette kaas een vinkje waard, want dat bevat minder calorieën dan een pizza met normale kaas. Het vinkje is naar mijn mening een leeg logo dat gekocht kan worden door geld op tafel te leggen. Nu we weten dat het adres van dit vinkje een reclamebureau is, beginnen we te begrijpen hoe de industrie in elkaar zit.Kindermarketing
Unilever heeft jarenlang Blue Band smeerpakketten naar duizenden kinderdagverblijven gestuurd. Hierin zaten mesjes en margarine, zodat kinderen een “smeerdiploma” konden halen. Dat mocht natuurlijk niet ontbreken naast het veterstrik- of zwemdiploma.Andere schrijnende gevallen vind ik de vele gesponsorde sportdagen die het JOGG ook ondersteunt. Om kindersportdagen te promoten, die gecoördineerd worden door Jeugdland in Arnhem, krijgen alle basisschoolleerlingen in de buurt een vakantiepaspoort. Kinderen kunnen zo deelnemen aan sportactiviteiten. Maar wat schetst mijn verbazing? Op de achterkant van dit boekje kunnen de kinderen een bon uitknippen, zodat ze voor maar €3,- een Happy Meal bij Mc Donalds kunnen halen.Schoolontbijt
Zowel het JOGG als het Voedingscentrum ondersteunen het schoolontbijt. Het schoolontbijt bestaat uit gesponsorde voedingsmiddelen, die veelal afkomstig zijn uit de grote bedrijven. Deze producten zijn vaak zwaarbewerkt en die noem ik allesbehalve gezond. Oordeel vooral zelf over het schoolontbijt.

Telkens wanneer politici en bedrijven innig samenwerken blijken er dingen niet in de haak te zijn. Recent is bijvoorbeeld uitgekomen dat Volkswagen zeer vervuilende wagens als schoon verkocht. Ook dit schandaal bleek mogelijk door sluwe tactieken van bedrijven en politici die de handen ineen hebben geslagen. Hier kunnen we denk ik uit leren dat ook beleidsmakers een dubbele agenda kunnen hebben en we beter op onszelf kunnen vertrouwen.

Opdoeken
In mijn ogen heeft het JOGG geen bestaansrecht meer. Wat mij betreft mag de subsidiekraan per direct dicht. Er spelen zoveel zaken die in mijn ogen het daglicht niet kunnen verdragen, dat de overheid z’n geloofwaardigheid verliest als het geen stappen onderneemt. Het probleem blijft vaak dat politici liever geen beleid voeren dat tegen de belangen van het bedrijfsleven indruist. Dit om de simpele reden dat politici na hun regeerperiode vaak goede posities binnen deze bedrijven toegespeeld krijgen. Als je je als beleidsmaker impopulair maakt bij het bedrijfsleven, dan kan dat je in de toekomst je boterham kosten.

Nieuw boek Ralph Moorman
Ik kreeg van Ralph Moorman een recensie-exemplaar van zijn nieuwste boek: Hormoonbalans voor vrouwen. Hij heeft dit boek samen met vrouwenarts Barbara Havenith geschreven. Barbara is gynaecoloog met een orthomoleculaire specialisatie. Ik heb recent een seminar van haar bijgewoond en stond versteld van haar kennis. Dit nieuwe boek vertelt precies hoe het vrouwenlichaam hormonaal werkt en welke stappen je kunt nemen om veelvoorkomende vrouwenklachten op een natuurlijke manier te behandelen. Uiteraard worden overgangsklachten besproken, maar ook PMS, migraine, acne, vruchtbaarheidsproblemen, pijnlijke borsten, PCOS, menstruatieklachten en nog veel meer. Het boek telt ruim 200 pagina’s! Als je een voorproefje wilt, dan kun je hier het inkijkexemplaar downloaden. Een gezonde week,
Juglen Zwaan