Homeopathie en kruiden (fytotherapie)

Homeopathie en kruiden (fytotherapie)
in Leidschendam

Cliënten uit Leidschendam, Voorburg, Leidschendam-Voorburg, Den Haag, Leidschenveen, Mariahoeve, Voorschoten, Leiden. Zuid-Holland, heel het land! Voel je welkom!

 

Homeopathie en kruiden (fytotherapie

De homeopathie is ongeveer 200 jaar oud. De grondlegger van de homeopathie is de Duitse arts en scheikundige Samuel Hahnemann. Hij ontdekte, dat als men een verdunning gaf van de stof die bepaalde klachten veroorzaakten, de klachten juist genazen. We noemen dit de wet van de gelijksoortigheid of similia similibus curentu. De ziekte wordt door het gelijksoortige middel genezen.
Homeos betekent ook gelijksoortigheid en pathos betekent lijden. Voor die tijd werkten ook al verschillende artsen op deze manier, zoals Hippocrates en Paracelsus. Hahnemann heeft echter de homeopathie helemaal uitgewerkt. Honderden jaren zijn ervaringen opgetekend om een beeld te krijgen van de middelen.

Homeopathie en kruiden (fytotherapie

De tweede wet die Hahnemann gebruikte, was de wet van de minimale dosering. Van een middel gebruikte hij maar een minimale dosering om resultaten te bereiken.

De derde wet is de holistische benadering die de homeopathie gebruikt. Er wordt niet alleen naar de ziektesymptomen gekeken, maar naar de hele mens: lichaam en geest vormen een eenheid. Verder wordt heel duidelijk rekening gehouden met het karakter van de persoon. Daarom kan iemand met dezelfde klachten een ander middel krijgen dan iemand anders die een andere karakterstructuur heeft.

De homeopathie doet een beroep op het immuunsysteem om aan het werk te gaan. Het lichaam bezit een van nature aanwezige herstelkracht. Als je een wondje hebt, zal het vanzelf herstellen, mits het immuunsysteem en andere systemen voldoende functioneren. Er kan een infectie optreden als het immuunsysteem niet goed functioneert. Een homeopathisch middel geeft een prikkel aan het systeem om te herstellen. Je kunt dit ook het geven van een bepaalde trilling noemen.

Het doel van de homeopathie in het kort
Het doel van de homeopathie is het herstellen van het natuurlijk evenwicht, zowel op lichamelijk als psychisch niveau. Als dit evenwicht verstoord raakt, ontstaan er ziekten.

Welke stoffen gebruikt de homeopathie?
De homeopathie maakt gebruik van planten of delen daarvan, maar ook van mineralen, metalen of ziekteverwekkers. Dit laatste noemen we nosoden.  Zelf werk ik alleen met nosoden als het echt nodig is. Je kunt van deze nosoden trouwens niet de ziekte krijgen! Het is ook niet te vergelijken met een inenting. Wel kunnen met nosoden inentingen ontstoord worden. Zelf werk ik het meeste via de Prognos die de oorzaak van de klacht opspoort. De gebruikte stoffen kunnen in verschillende sterktes worden toegediend, afhankelijk van de klacht en de duur ervan. Het verdunnen noemen we potentiëren. Is de stof niet verdund, dan noemen we dit een oertinctuur.

Wat is een oertinctuur en wat is precies potentiëren?
Zowel in de homeopathie als in de fytotherapie (kruidengeneeskunde) kennen we de oertinctuur. Dit is een op alcohol geconserveerde stof die niet verder verdund is. Als symbool zie je dan het teken Ø of de letters M.T. of T.M. Vaste grondstoffen worden meestal in een vijzel verwreven tot poeder en vermengd met melksuiker. De manier waarop een oertinctuur moet worden bereid, is vastgelegd in standaardboeken: de farmacopee. Er wordt dus niet naar eigen idee maar wat gedaan zoals nogal eens gesuggereerd wordt door tegenstanders.
Wanneer het middel sterker moet worden, gaat men het vermengen met delen alcohol of melksuiker en schudden. Men gebruikt in Nederland en Duitsland het meest de decimale methode. Daarbij neemt men 1 deel oertinctuur en 9 delen alcohol of melksuiker. Dit mengsel wordt vervolgens 10 tot 100 maal geschud. De potentie die dan verkregen wordt is een D1 potentie. Op dezelfde manier kan men verder gaan. Veel gebruikte potenties zijn D6, D12, D30 en D200.
Bij acute klachten maakt men gebruik van lage potenties, bij chronische klachten meer van hoge potenties.

Homeopathie en het ontstoren van inentingen
Als kinderen na inentingen veel last hebben of bepaalde klachten ontwikkelen, is dit te behandelen met een ontstoringskuur. Er is de laatste tijd veel ervaring opgedaan hiermee. Misschien heeft u in de media wel gevolgd, dat het geven van vaccinaties niet altijd zonder problemen verloopt.
Voor meer informatie over vaccinaties en profylaxe (bescherming) tegen bijwerkingen hiervan: klik hier.

Nieuwste ontwikkelingen
De nieuwste ontwikkelingen in de homeopathie zijn zo, dat het immuunsysteem omzeild kan worden. Resonantiehomeopathie en vitalfrequenties worden tegenwoordig steeds meer toegepast. Dit geeft vaak sneller resultaten en is minder belastend voor het lichaam.
In BODY MIND & SPIRIT werken we met de nieuwste technieken. Maar ook worden de “gewone’’ homeopathische middelen indien nodig nog toegepast.

Wat is complexhomeopathie?
Bij complexhomeopathie worden verschillende middelen in een flesje of korreltje gedaan. Bij niet al te ingewikkelde klachten zit er zo meestal wel een middel bij dat werkt. Het is te vergelijken met het schieten met een schot hagel op de klacht. De meeste flesjes met homeopathische middelen die u bij de drogist koopt zijn complexmiddeltjes.

Wat is klinische homeopathie?
Dit is een eenvoudige manier van het geven van een homeopathisch middel bij een bepaald klachtenbeeld. Hierbij wordt niet van een individuele patiënt en zijn eventuele andere klachten uitgegaan. Het kan werken bij eenvoudige klachten.

Wat is klassieke homeopathie?
Bij een klassiek homeopathische behandeling wordt naar aanleiding van een lang gesprek, waarbij men alle symptomen en de gevoelens die daarmee gepaard gaan bespreekt, het middel gekozen. Verder bekijkt men de oorzaak van de klachten en wanneer de klachten verergeren of verbeteren (de modaliteiten). Ook dit is dus een behandeling op maat. Er wordt dus heel gericht ”geschoten” op de klacht. Meestal wordt gewerkt met een sterk middel. Dit betekent in de homeopathie een sterk verdund middel (dat is een hoge potentie).

Wat zijn de grenzen van de homeopathie?
Levensbedreigende, acute situaties worden meestal niet behandeld met homeopathie. De reguliere geneeskunde is hier veel beter, sneller, adequater en efficiënter in. Het zou dom zijn hier geen gebruik van te maken als het nodig is. Ditzelfde geldt voor ernstige infecties. Ook ernstige psychische aandoeningen dienen (ook) door de reguliere geneeskunde te worden behandeld.

Wat is fytotherapie?
Fytotherapie is hetzelfde als kruidengeneeskunde. Hier wordt gewerkt met tincturen (kruiden op alcohol), kruidenextracten en gedroogde kruiden. Deze worden alleen gemaakt van planten of delen ervan. Eigenlijk is homeopathie tot en met de potentie D24 nog kruidengeneeskunde, omdat daarin nog een deel van de oorspronkelijke stof is terug te vinden. Daarna niet meer, dan is het een energetisch middel geworden. De flesjes die vaak bij de drogist gekocht worden zijn lage potenties en meestal valt dit onder de kruidengeneeskunde.

Wat is natuurgeneeskunde?
De natuurgeneeskunde richt de aandacht op de mens in zijn geheel en wil deze, indien nodig, terug brengen naar een zo natuurlijk mogelijke voedings- en leefwijze. Meestal staan deze voedings- en leefadviezen centraal en worden deze aangevuld met vastenkuren, reinigingskuren, waterbaden, klei-toepassingen, massages en ontspanningsoefeningen.

Homeopathie en kruiden (fytotherapie

 

Hoe wordt de homeopathie in BODY MIND & SPIRIT toegepast?
Ik adviseer enkelvoudige homeopathische middelen en complexmiddelen. In sommige gevallen in een hogere potentie. De therapie wordt uitgetest met de Prognos apparatuur. Dat wil zeggen dat u een volledig op maat gemaakte therapie krijgt.

Voor meer informatie over de Prognos meetapparatuur: klik hier

Homeopathie en kruiden (fytotherapie

 

 

Hoe neem ik een homeopathisch middel in?

Lees altijd de bijsluiter. In het algemeen worden de volgende richtlijnen gevolgd:

Ø (oertinctuur) en D1 t/m D6: 3 maal daags een dosis
D12: twee maal daags een dosis
D30: een maal daags een dosis
Andere potenties: volg het advies van de therapeut.

Een dosis is twee tabletten of 10 druppels of 10 kleine korrels of 3 granules (grote korrels) afhankelijk van de samenstelling van het middel wat u heeft gekregen.
Bij kinderen: raadpleeg uw therapeut.

Kinderdoseringen van homeopathische middelen

Leeftijd Tabletten 100 mg Druppels Granules
0-6 ½-1 2-5 1
6-12 1-2 5-10 2

Wanneer neem ik een homeopathisch middel in?
U neemt het middel een half uur voor het eten of een half uur erna. Het gaat erom dat het mondslijmvlies schoon is, zodat het middel goed wordt opgenomen.

Beginverergering
Na het innemen van een homeopathisch middel treedt soms een beginverergering van de klachten op. Dit gebeurt zeker niet bij iedereen, maar het kan gebeuren. Belt u dan even op om te overleggen. Meestal wordt de dosering dan tijdelijk verlaagd of kortdurend gestopt. Stop niet op eigen houtje!! Het is in principe een hele goede reactie (die altijd van zeer korte duur is), want het is een teken dat het juiste middel is gekozen. Als daarna opnieuw met het middel wordt begonnen, blijft een verergering van de klachten uit. Soms wordt de dosering weer langzaam opgebouwd.
Soms komen oude klachten ook wel eens tijdelijk terug. Hier moet u niet van schrikken. Dit is een goed teken. Het is als het afpellen van een ui: je komt steeds een laagje dieper.

Moet ik bepaalde voedingsmiddelen laten staan ondertussen?
Nee, er is nog nooit aangetoond dat bepaalde stoffen de werking van homeopathische middelen verstoren, alhoewel dit nog steeds een discussiepunt is tussen therapeuten.

Homeopathie en kruiden (fytotherapie

Kan ik homeopathische middelen gebruiken als ik zwanger ben?

Ja, de meeste homeopathische middelen kunt u innemen tijdens de zwangerschap. Wanneer dit niet mag, staat dit op de bijsluiter vermeld. Verder kunt u de adviezen van de therapeut volgen.
Verder is een constitutionele behandeling door een klassiek homeopaat voordat u zwanger bent altijd goed voor de gezondheid. Dit gebeurt niet in BODY MIND & SPIRIT, maar het verbeteren van de gezondheid van de aanstaande moeder kan wel plaatsvinden op een andere manier: met enkelvoudige homeopathische middelen en voedingssupplementen. Tijdens de zwangerschap is dit soms ook mogelijk. Meldt het altijd als u zwanger bent of denkt dat u zwanger bent.

Homeopathische tips voor in de zwangerschap:

Tips zijn hier weggehaald i.v.m. de wet  (EU-claim)

Homeopathische Tips tijdens/na de bevalling

Tips over homeopathie zijn hier weggehaald i.v.m. de wet  (EU-claim)

Homeopathische Tips omtrent borstvoeding:

Tips over homeopathie zijn hier weggehaald i.v.m. de wet  (EU-claim)

Raadpleeg bij vragen een lactatiekundige.

Bij borstontsteking: pas altijd warmte toe (geen kou!). Soms geven artsen helaas verkeerde informatie hierover. Je kunt dit checken bij Vereniging Borstvoeding natuurlijk, La Leche League en voor professionele informatie bij een lactatiekundige.
Als u na 24 uur nog geen arts hebt gezien, dient u deze te laten beoordelen of antibiotica nodig is. Dit wordt tegenwoordig niet standaard meer gegeven. Realiseert u zich dat u met antibiotica prima borstvoeding kunt blijven geven (tenzij de arts dit anders adviseert), maar dat het ten nadele gaat van de darmflora van moeder en vooral het kind.

Algemene adviezen bij borstontsteking:
* Zo vaak mogelijk aanleggen
* Kolf voor het voeden (en dus niet erna!) de borst iets af om de spanning eraf te halen, voed dan en laat de borst helemaal leegdrinken.
* Alleen warmte toepassen (geen kou!) door middel van warme compressen, warme douche. Geen ijs na het voeden.
* Gebruik witte koolbladeren op de borst. Werkwijze: haal de buitenste bladeren van de kool af. Pel een blad af en leg dit tussen twee schone theedoeken. Kneus het blad door het tussen de doeken wat plat te maken (het sap gaat vrijkomen). Leg het blad rond de borst in de bh.
* Houd strikte bedrust aan!
* Neem regelmatig de temperatuur op.
* Bij veel pijn: hang de borst in een bakje warm water.

Hoe geef ik mijn baby een homeopathisch middel ?
Homeopathische tabletjes kunt u breken en fijnwrijven tussen twee lepeltjes. Granules of korreltjes kunt u oplossen in een eetlepel water en daarna geven. Meestal is een theelepeltje daarvan genoeg. Druppels geeft u ook in een lepeltje water.

Homeopathie en kruiden (fytotherapie

Is er een keurmerk voor homeopathie?
Nee, maar wel een registratieregeling volgens de Wet Op de Geneesmiddelen (WOG). Homeopathische geneesmiddelen moeten van de overheid door de fabrikanten worden aangemeld bij het College ter Beoordeling van geneesmiddelen. Zij beoordeelt homeopathische middelen op kwaliteit en veiligheid op een manier die recht doet aan de principes van de homeopathie. Het doel van de registratie is om de kwaliteit van homeopathische middelen te waarborgen.

Kosten consult

Consult van 3/4 uur kost 55 euro.