Hoe vitamine B12-tekort het lichaam beïnvloedt

Hoe vitamine B12-tekort het lichaam beïnvloedt
Vitamine B12-tekort Symptomen

Heel goed


 • B12, functie
 • Symptomen en effecten
 • Bijbehorende voorwaarden
 • Oorzaken

Vitamine B12-tekort is een van de meest voorkomende voedingstekorten. Het veroorzaakt een reeks symptomen, zoals vermoeidheid, vergeetachtigheid en tintelingen van de handen en voeten. De reden voor de grote verscheidenheid aan symptomen is dat vitamine B12 een hoofdrol speelt in tal van lichaamsfuncties.

B12, functie

Vitamine B12 heeft een belangrijke functie bij de productie van DNA, de genetische code van het lichaam. DNA stuurt de juiste vorming van elk deel van het lichaam. Vitamine B12 vermindert ook homocysteïne, een van de natuurlijk voorkomende chemicaliën van het lichaam. Als homocysteïne niet goed wordt gemetaboliseerd, veroorzaakt het ontstekingen en toxische schade aan het lichaam.

Symptomen en effecten

Bloedarmoede is een verminderde functie van de rode bloedcellen (RBC’s). De belangrijkste klinische manifestatie van B12-tekort is megaloblastaire anemie, een vorm van bloedarmoede die vaak vermoeidheid en tachycardie (snelle hartslag) en soms duizeligheid veroorzaakt.

Vitamine B12 is een voedingsstof die nodig is voor een normale productie van rode bloedcellen.

RBC’s leveren energieproducerende zuurstof door het hele lichaam om alle behoeften van het lichaam te voeden. Megaloblastaire anemie kan worden gediagnosticeerd door een bloedtest.

Perifere neuropathie is een vorm van zenuwbeschadiging. Dit betekent dat zenuwen zelf beschadigd kunnen raken of dat er een tekort aan myeline is. Myeline is een beschermende bedekking van de perifere zenuwen. Vitamine B12 is een co-factor in de vorming van myeline, en dus voorkomt een vitamine B12-tekort dat myeline zich vormt als dat nodig is.

Tekenen van B12-tekort

Bij B12-tekort interfereert directe zenuwbeschadiging in combinatie met een afname van myeline de normale zenuwfunctie. De perifere zenuwen regelen de beweging en het gevoel van het lichaam.

Symptomen van perifere neuropathie beïnvloeden meestal de voeten en handen en kunnen zich uitstrekken tot de armen en benen. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Gevoelloosheid
 • Tintelingen
 • Zwakheid

Dementie is een ziekte die wordt gekenmerkt door geheugenverlies en gedragsveranderingen. Er zijn veel oorzaken van dementie en vitamine B12-tekort is een van de meer recent erkende oorzaken. Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat de dementie geassocieerd met vitamine B12-tekort een gevolg kan zijn van verhoogde homocysteïnespiegels.

Symptomen van dementie zijn onder meer:

 • Verstrooidheid
 • Apathie
 • Vergeetachtigheid
 • Hallucinaties
 • Onvermogen om zich te concentreren
 • Verlies van het vermogen om voor zichzelf te zorgen
 • Probleemoplossende problemen

Depressie is een mogelijke manifestatie van vitamine B12-tekort en kan gepaard gaan met bloedarmoede of dementie.

Aaien is een medische aandoening die wordt gekenmerkt door onderbreking van de bloedtoevoer naar de hersenen, waardoor een fysieke of mentale handicap ontstaat. Vitamine B12-tekort kan het risico op een beroerte verhogen bij jonge mensen die anders geen risico lopen op een beroerte. Of er al dan niet een verband is, is zeer controversieel en het risico kan het gevolg zijn van overmatige homocysteïnespiegels.

Myelopathie betekent ziekte van het ruggenmerg. Vitamine B12-tekort veroorzaakt een soort wervelkolomziekte genaamd subacute gecombineerde degeneratie van het ruggenmerg, wat verlies is van de beschermende myeline van bepaalde delen van het ruggenmerg die het moment, het evenwicht en het gevoel beheersen.

Symptomen van subacute gecombineerde degeneratie van het ruggenmerg zijn onder meer:

 • Evenwichtsproblemen
 • Gevoelloosheid, tintelingen
 • Spasticiteit
 • Zwakheid

Tongzwelling is ook het gevolg van vitamine B12-tekort. Glossitis is de naam die wordt gebruikt om een pijnlijke, ongewoon gladde tong te beschrijven die het gevolg kan zijn van dit voedingstekort.

Bijbehorende voorwaarden

Schildklierziekte en multiple sclerose (MS) zijn beide aandoeningen waarvan wordt aangenomen dat ze verband houden met een auto-immuunproces. Een auto-immuunziekte is een aandoening die wordt veroorzaakt doordat het lichaam zichzelf aanvalt.

Intrinsieke factordeficiëntie is een auto-immuunziekte die het gevolg is van een ‘zelf’-aanval op het gebied van de maag dat betrokken is bij de opname van vitamine B12. Vaak hebben personen met een schildklieraandoening of MS ook intrinsieke factordeficiëntie en het bijbehorende vitamine B12-tekort.

Oorzaken

Hieronder staan enkele veel voorkomende oorzaken van vitamine B12-tekort.

Laag dieet innemen

De meest voorkomende oorzaak van vitamine B12-tekort is een gebrek aan vitamine B12 in de voeding. Vitamine B12 is een voedingsstof die alleen voorkomt in dierlijke producten zoals vlees, kip, vis, eieren en zuivel. Daarom lopen veganisten een bijzonder hoog risico op vitamine B12 met een laag voedingsgehalte, net als niet-veganistische personen die niet genoeg van deze vitamine B12-rijke voedingsmiddelen eten.

Sommige voedingsmiddelen zijn verrijkt met vitamine B12, en als je je vitamine B12 via veganistisch voedsel wilt krijgen, moet je moeite doen om dat soort voedsel te zoeken.

Lage absorptie

Vitamine B12 wordt opgenomen door de dunne darm, maar het vereist eerst enige voorafgaande verwerking in de maag. Daarom kunnen sommige aandoeningen die de maag of de dunne darm beïnvloeden, interfereren met een goede vitamine B12-absorptie. Intrinsieke factor is een eiwit dat in de maag wordt geproduceerd en dat zich combineert met vitamine B12 voordat het in de dunne darm kan worden opgenomen.

Auto-immuunziekte, maagbypasschirurgie en ontsteking van de maag zijn allemaal situaties die interfereren met de productie en functie van intrinsieke factor, en dus wordt de vitamine B12 in het dieet mogelijk niet voldoende in het lichaam opgenomen en in plaats daarvan wordt het geëlimineerd door stoelgang.

Overmatig alcoholgebruik

Zwaar alcoholgebruik veroorzaakt veranderingen in het slijmvlies van de maag, interfereert met de productie van intrinsieke factor, waardoor B12-tekort ontstaat. Darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn en coeliakie kunnen de juiste opname van vitamine B12 in de dunne darm voorkomen, waardoor een tekort ontstaat, zelfs als er voldoende vitamine B12 in de voeding zit.

Auto-immuunziekte

Pernicieuze anemie is een auto-immuunziekte die de intrinsieke factor, het eiwit in de maag dat B12 in de voeding bindt, vermindert of elimineert zodat het kan worden opgenomen. Dit leidt tot B12-tekort door malabsorptie. Dit type B12-tekort kan niet worden behandeld met orale B12-vervanging en vereist behandeling met vitamine B12-opnamen.

Symptomen van pernicieuze anemie zijn onder meer:

 • Depressie
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Gebrek aan energie
 • Licht in het hoofd
 • Snelle hartslag
 • Oorsuizen

Medicijnen kunnen de opname van vitamine B12 verstoren. De meest voorkomende medicijnen die lage vitamine B12-spiegels kunnen veroorzaken, zijn onder meer:

 • Chlooramfenicol: een antibioticum dat wordt gebruikt om infecties te behandelen
 • Colchicine: een medicijn dat wordt gebruikt om jicht te behandelen
 • Veel medicijnen die worden gebruikt voor de behandeling van brandend maagzuur
 • Metformine: een medicijn dat wordt gebruikt om diabetes te behandelen

Een woord van bodymindspirit

Als u een vitamine B12-tekort heeft, kunnen veel van de effecten worden omgekeerd, vooral in de vroege stadia. Over het algemeen, als uw vitamine B12-tekort wordt veroorzaakt door een voedingstekort, kunnen supplementen of verrijkte voedingsmiddelen helpen uw vitamine B12-spiegels te verbeteren.

Als verminderde absorptie de reden is voor uw vitamine B12-tekort, wordt het over het algemeen als effectiever beschouwd om uw vitamine B12-suppletie via injecties te krijgen in plaats van via de mond, omdat dit de voedingsstof in staat stelt om rechtstreeks in het weefsel van het lichaam binnen te komen.

Vitamine B12 is een voedingsstof die nodig is voor een normale productie van rode bloedcellen.

Depressie is een mogelijke manifestatie van vitamine B12-tekort en kan gepaard gaan met bloedarmoede of dementie.

Sommige voedingsmiddelen zijn verrijkt met vitamine B12, en als je je vitamine B12 via veganistisch voedsel wilt krijgen, moet je moeite doen om dat soort voedsel te zoeken.