Fraude met olijven

Nieuwtjes / Blog

Fraude met olijven

Fraude met olijven

 

Italianen verven olijven ‘vers’ met gif!

met dank aan fitplein.nl

Heb je het gelezen van de week? Nu.nl, NOS.nl, elke Nederlandse nieuwszender had het erover. Er wordt al maandenlang jacht gemaakt op de ‘nieuwe criminelen’ in Italië, de zogenaamde voedselcriminelen.

Verse olijven hebben een prachtige, frisgroene kleur. Olijven van de oogst van het jaar ervoor verliezen hun mooie kleur en krijgen vlekken. Dat verkoopt natuurlijk niet zo lekker. Maar als je deze olijven bewerkt met het zeer giftige koperchlorofyl en kopersulfaat, worden ze weer prachtig frisgroen. Misdaad noemen wij dat natuurlijk gewoon.

De schaal waarop dit gebeurt, is haast niet voor te stellen. Er is zojuist 85.000 kilo (!) aan olijven in Italië in beslag genomen die met dit gif waren geverfd! Hoe lang dit al gaande is, is niet bekend, maar reken er maar op dat dit al jarenlang ongezien gebeurt. Steeds meer realiseer ik me dat voedselveiligheid een wassen neus is en dat je vooral zelf goed moet opletten.

Ik ben fan. Van Foodwatch. Foodwatch is een organisatie die de voedselveiligheid in de gaten houdt en voor de verandering eens niet gesponsord is door grote voedingsfabrikanten. Daar hou ik van. Zij stellen voedselveiligheid, foute kindermarketing en misleiding aan de orde en beschermen ons en onze kinderen tegen ongeoorloofde praktijken. Kijk gerust eens op hun site rond. Zo lang dit soort partijen hun werk blijft doen, worden misstanden in voedingsland vaak al in de kiem gesmoord en dat geeft een gerust gevoel.

Kennis maken met Foodwatch >

Verzadigde vetten zijn zo slecht nog niet!

Deze week las ik in verschillende media interessant nieuws over het gewraakte verzadigd vet. Het waren zogenaamde longitudinale onderzoeken (dat zijn onderzoeken waarbij metingen zijn uitgevoerd bij dezelfde individuen gedurende een flink aantal jaar). Uit deze in Nederland uitgevoerde onderzoeken blijkt dat verzadigd vet lang zo slecht niet is als dat ons wordt aangepraat. Echt niet! Een aantal lezers hebben mij hier vragen over gesteld dus ik ben afgelopen week op onderzoek uitgegaan.

Ik heb een prachtig artikel gevonden waarin 5 goede onderzoeken zijn beschreven waaruit blijkt dat verzadigd vet helemaal niet zo slecht is als wordt beweerd. Dit heb ik gelezen op www.authoritynutrition.com, een leuke nieuwssite om te volgen als je geïnteresseerd bent in voeding.

De belangrijkste conclusies zijn:

  1. Het verminderen van verzadigde vetten heeft geen effect op het risico op hart-en vaatziekten of de dood.
  2. Vervangen van verzadigd vet door geraffineerde koolhydraten lijkt het risico op hart-en vaatziekten te verhogen.
  3. Verzadigd vet vervangen door meervoudig onverzadigd vet kan het risico op cardiovasculaire gebeurtenissen te verminderen, maar de resultaten op hartaanvallen, beroertes en dood zijn wisselend.

Stuitend toch? Jarenlang maken wij ons druk over verzadigde vetten, blijkt het allemaal weer gewoon mee te vallen. Juglen Zwaan heeft dit artikel deze week even vertaald naar het Nederlands. Zijn Nederlandse vertaling van dit artikel over de mythe van verzadigd vet vind je hier. Prettiger dan Engels! 

Dus hoe zit het ook alweer met gezond eten? 

  1. Laat je niet gek maken door wat je allemaal leest en hoort. Iedereen vind wel iets ergens van. Als je alles gelooft, kan je niets meer eten. 
  2. Zorg voor voldoende variatie. Zo lang je blijft variëren, kan voeding eigenlijk weinig kwaad. Okay, er zit eens ergens een gifje op. Poeh hé, dat weten we nu wel. Maar zo lang je je geen overdosis eet aan rijstwafels met arsenicum is er betrekkelijk weinig aan de hand. 
  3. Vertrouw op je lichaam. Het zit goed in elkaar en is erop ingesteld om je te beschermen tegen rotzooi van buitenaf. Niet alleen jij hebt een drang om te overleven, je lichaam heeft dat net zo goed.