Darmflora: sleutel tot gezondheid?

Nieuwtjes / Blog

Darmflora: sleutel tot gezondheid?

met dank aan Ortho Institute

Nieuwe methoden uit de systeembiologie maken het mogelijk de complexe functies van de darmflora te bestuderen.De darmflora speelt een belangrijke rol bij uiteenlopende lichaamsfuncties, van de spijsvertering tot immuunfuncties en de stofwisseling. Onderzoekers van de Oregon State University vermoeden dat een verstoorde communicatie tussen de darmflora, het darmepitheel en het immuunsysteem ten grondslag ligt aan diverse ziekten. Ze beschrijven hun bevindingen in een review.

Een verstoorde communicatie kan onder andere een gevolg zijn van overmatig antibioticagebruik en verkeerde voedingsgewoonten. Een dysfunctie van de darmflora kan resulteren in malabsorptie, diarree maar ook obesitas. De consumptie van veel vetrijke voeding leidt ertoe dat de darmbacteriën zich aan deze voeding aanpassen, de vetabsorptie toeneemt met het gevolg dat de betreffende persoon bijkomt in gewicht. Ook chronische ontstekingsreacties hebben vermoedelijk hun oorsprong in een verstoring van de darmflora. Dit kan uiteindelijk leiden tot kanker, depressies, allergieën, hart- en vaatziekten en diabetes.

Volgens de onderzoekers speelt de darmflora een sleutelrol bij tal van lichaamsfuncties. Bestudering van dit complexe systeem kan de sleutel zijn tot toekomstige behandelmethoden van diverse aandoeningen.

Greer RL, Morgun A, Shulzhenko N. Bridging immunity and lipid metabolism by gut microbiota. J Allergy Clin Immunol 2013; 132(2):253-62