Borstvoeding

Waarom borstvoeding?
Dankzij wetenschappelijk onderzoek weten we dat borstvoeding beter is dan flesvoeding.
De stoffen in moedermelk zorgen voor een goede afweer van de baby.

Algemene voordelen van borstvoeding
*Borstvoeding is makkelijk, veilig, altijd beschikbaar, op temperatuur en het kan niet bederven.
*Moedermelk is milieuvriendelijk, geen fabricage, geen afval

Voordelen voor de baby

*Moedermelk bevat alle noodzakelijke stoffen die de baby nodig heeft.

*De samenstelling van de melk is precies op de baby afgestemd. Moedermelk voor een premature baby is anders dan voor een voldragen baby of de baby van 5 maanden!!!

*De eerste melk, het colostrum bevat zeer veel afweerstoffen. Het werkt ook laxerend waardoor het zorgt dat het meconium (eerste ontlasting) sneller het lichaam verlaat. Dit verkleint de kans op geel worden.

*Borstvoeding bevat zoveel afweerstoffen, dat baby’s die borstvoeding krijgen minder vaak oorontsteking, luchtweginfecties, maag- en darmstoornissen en diarree hebben.

*Borstgevoede baby’s hebben gemiddeld een beter afweersysteem en zijn ook later minder ziek.

*Wanneer baby’s ( liefst 6 maanden ) borstvoeding krijgen, hebben ze minder kans op allergieën.

*Een borstgevoede baby heeft minder kans op: jeugddiabetes, jeugdkanker, ziekten van het immuunsysteem zelf (bijvoorbeeld MS), de Ziekte van Crohn, kinkhoest, hersenvliesontsteking en 5 maal minder kans om in het ziekenhuis te worden opgenomen.

*Vetzuren in moedermelk spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling bij de rijping en de ontwikkeling van de hersenen, ze hebben een betere motorische en mentale ontwikkeling.

*Borstvoeding lijkt een lagere kans op wiegendood te geven.
*Borstvoeding kan ook troost geven aan de baby.


Voordelen voor de moeder

*De moeder herstelt zich sneller na de bevalling. De baarmoeder trekt sneller samen door het zuigen aan de borst. Het vloeien duurt korter.
*Extra lichaamsvet raakt men sneller kwijt .
*Een vrouw die borstvoeding geeft heeft minder kans op borstkanker en eierstokkanker. Hoe langer zij voedt, hoe lager de kans wordt.
*Zij heeft minder kans op osteoporose.
Helaas loopt Nederland erg achter……
Helaas heeft Nederland een van de  laagste borstvoedingscijfers van heel Europa. Dat wil zeggen, dat in Nederland de moeders dus het minst geneigd zijn borstvoeding te geven of te blijven geven. Dit komt vaak door de slechte begeleiding en ligt zeker niet aan de moeders zelf.
Vaak haakt men af wanneer er problemen zijn. Wanneer deskundige informatie niet wordt ingewonnen bij deze problemen, loopt de stress al snel hoog op en pakt men de fles.
Helaas is het zo, dat mensen ook nog wel eens verschillende adviezen krijgen van bepaalde deskundigen (verloskundige, huisarts, consultatiebureau).
Wanneer je er niet uitkomt, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk advies vraagt aan mensen die er echt verstand van hebben.
Je kunt dan met name denken aan borstvoedingsorganisaties die je bijna dag en nacht kan bellen. Voor al je huis-, tuin- en keuken vragen en ook goede adviezen in het algemeen kun je hier in de Regio terecht bij “La Leche League” of “Stichting Borstvoeding Natuurlijk”.
Verder kun je terecht bij De Nederlandse vereniging van Lactatiekundigen op www.nvl.borstvoeding.nl
Veel ziektekostenverzekeraars vergoeden inmiddels consulten door lactatiekundigen. Op hun site kun je zien welke
verzekeraars in ieder geval een vergoeding geven.

Voorbereiding
Algemene tip: het is niet nodig de tepels te harden door douches of massages, zoals in vele boeken nog wel eens wordt geadviseerd. Smeer de tepels echter ook niet in met bodylotion of iets dergelijks, want dan worden ze te zacht. Het risico op tepelkloven wordt dan groter.
Er zijn prima’s cremes te krijgen hiervoor.

Je kunt ook een cursus volgen over borstvoeding bij je kraambureau of bij een lactatiekundige. Alexandra Knijnenburg verzorgt cursussen in Den Haag.( www.vitanovaweb.nl  ).
Lees de Richtlijnen van Unicef en de WHO goed door en bezoek een aantal sites en lees het boek: Handboek borstvoeding van La Leche League. Dit is het enige boek dat ik aan kan bevelen. In veel boeken staan veel fouten.

Richtlijnen van Unicef en de WHO (World Health Organisation)
Instellingen voor moeder- en kindzorg moeten zorgen, dat:

 1. ze een borstvoedingsbeleid hebben dat bekend wordt gemaakt aan alle medewerkers
  In 1994/95 is er in Den Haag een consensus bereikt hierover. In de praktijk is het nu echter zo dat elk ziekenhuis zijn eigen protocol maakt/volgt.
 2. ze alle medewerkers scholen in de toepassing van dat beleid. >
  De scholing per instelling kan erg verschillen.
 3. ze alle zwangere vrouwen inlichten over de voordelen en de praktijk van borstvoeding geven.
  Algemene informatiebijeenkomsten zijn er weinig, al neemt het aantal toe.Vraag bij je kraambureau of ze cursussen  of informatieavonden verzorgen. De kraamzorg komt aan huis voor een gesprek. Meestal is dit echter heel algemeen en zal ook vooral gaan over de praktische zaken rondom  het kraambed. Bovendien is er ook nog eens een enorme werkdruk in deze sector.
 4. ze moeders binnen een uur na de geboorte helpen hun kind borstvoeding te geven.
  Dit is heel erg belangrijk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Het eerste uur na de bevalling is de baby het meest alert en het inprentingsvermogen het sterkst, net als de zuigreflex.
  Het is belangrijk goed te letten op seintjes van de baby die aangeven dat hij wil drinken, bijvoorbeeld: smakken, zuigbewegingen maken, sabbelen op zijn vuistjes, de tong uitsteken, tijgeren, huilen.
  De deskundigen zullen altijd de intentie hebben om je goed te helpen. Let zelf echter ook op (of laat de partner hierop attent zijn). Soms staan mensen onder tijdsdruk.
  Over het algemeen kan het eventuele hechten NA dit aanleggen. (tenzij de verloskundige bijvoorbeeld snel weg moet naar een volgende bevalling). Het is belangrijk dat er uitgebreid de tijd wordt genomen om te leren aanleggen. Wacht tot de baby EFFECTIEF aan de borst zuigt (soms doet de baby dat al na een kwartier, soms pas na een uur). Het aankleden van de baby heeft geen haast. Bovendien blijft de kraamhulp 2 uur na de bevalling. De baby moet goed oefenen hoe te zuigen. Verder is het een voordeel, omdat de baarmoeder dan ook goed samentrekt (gaat krimpen).
  Het is dus zeker niet zo “dat het maar een kennismaking is”. Nee, het is HET belangrijkste moment.
  Zorg dat ¾ van de tepelhof in de mond van de baby verdwijnt. Dit is belangrijk om tepelkloven te voorkomen. Je mag geen gesmak horen en het hoort ook niet langer dan maximaal enkele minuten  pijn te doen. Is dit wel het geval, dan haal je de baby van de borst (pink tussen de kaken zetten en draaien) en leg je opnieuw GOED aan. Bovendien moet je de baby corrigeren, mocht deze verkeerd zuigen. Het hoort dus geen pijn te doen.!!!!!!!!
  Gebruik bij tepelkloven in principe GEEN tepelhoedjes, alleen als het andere alternatief alleen nog de fles is. Het krijgen van tepelkloven heeft te maken met of verkeerd aanleggen of een verkeerd ontwikkelde zuigreflex. Bij het gebruik van tepelhoedjes loopt bovendien je melk terug met 30%.
  Het colostrum (de eerste moedermelk) is heel belangrijk. Hierin zit suiker en een laxerende stof. Dit vergemakkelijkt het lozen van het meconium (eerste ontlasting van de baby). Op die manier wordt ook het teveel aan rode bloedlichaampjes makkelijker uitgescheiden (afvalstof bilirubine). Dit verkleint de kans op geel zien.
  DE BABY MOET DE EERSTE 24 UUR IEDERE 3 UUR WORDEN AANGELEGD  (OOK ’S NACHTS).Op verzoek voeden, maar minimaal elke 3 uur en als de baby vaker wil mag dat.
  En de eerste nacht NIET door laten slapen!
  Maar elke 3 uur wakker maken als de baby niet zelf wakker wordt.Dan de eerste 6 weken: iedere 3 uur voeden (van begin voeding tot volgende voeding) (’s nachts maximaal 6 uur ertussen).
 5. Als de baby in de tweede 24 uur elke 3 uur effectief gedronken heeft mag de baby daarna s nachts doorslapen van 0.00 tot 6.00 uur.
  Als de baby wakker wordt, altijd voeden.De baby “moet” in de eerste 24 uur minimaal 4 keer effectief drinken anders na 24 uur beginnen met kolven en afgekolfde melk bijgeven.
 6. ze moeders leren hoe ze de baby moeten aanleggen en hoe ze de melkproductie in stand moeten houden, zelfs als moeder en kind gescheiden zijn. D.w.z. dat de kraamhulp je met de hand moet leren kolven (als dit acuut nodig is en je hebt geen apparaat, moet je dit kunnen; vraag ernaar als ze dit vergeet). Als moeder en kind gescheiden zouden moeten worden, bijvoorbeeld bij ziekte van een van de twee of beiden, moet je zorgen dat je de spanning van de borst haalt, anders loop je kans op borstontsteking.          N.B. De kraamverzorgster mag een handkolf aanbieden, maar deze moet nieuw zijn i.v.m. het risico van overbrengen van ziektes als hepatitis of aids!!!!!!!!!!
 7. ze pasgeboren baby’s geen ander vocht of andere voeding toedienen, behalve op medisch voorschrift.
  D.w.z. geen bijvoeding geven:  geen water, ook niet bij 30 graden (dan moet je vaker aanleggen, je melk is dan ook wat wateriger), geen suikerwater en kunstvoeding.
  Op medisch voorschrift mogen alleen baby’s jonger dan 32 weken, minder dan 4 pond of bij zieke baby’s andere voeding krijgen.
 8. moeder en kind dag en nacht bij elkaar op de kamer mogen blijven (rooming inn).
  Dit is inmiddels in alle ziekenhuizen het geval.
  (N.B. In de babykamer in het ziekenhuis zit niet 24 uur per dag een verpleegkundige. Als de baby naast je ligt kun je dus ook makkelijker een oogje in het zeil houden).
  Wanneer je thuis bevalt, zorg je voor een wiegje naast je bed. Leg je kind nooit in een waterbed, ook niet op een aankleedmatrasje. Als je er ’s nachts uit moet om te voeden en je zit in een koude kamer wordt er adrenaline aangemaakt en dit blokkeert het oxytocine wat de melk doet inschieten (inschietreflex). Met de baby naast je gaat dit veel gemakkelijker, bovendien kun je eerder reageren op geluidjes waaruit blijkt dat hij wil drinken. Als de baby krijst van de honger zal hij heel veel moeite hebben om de borst goed te pakken.
 9. Borstvoeding geven wanneer de baby erom vraagt (borstvoeding op verzoek).
  Aanbevolen voedingen (zie boven). Meer mag dus als de baby erom vraagt. Teveel geven kan niet. Schema’s worden niet meer gebruikt. Je geeft één borst totdat de baby vanzelf loslaat, dan verschoon je (vaak gaat de baby poepen tijdens het drinken) en geeft je de andere kant “als toetje”. De volgende voeding begin je weer met de kant waarmee je geëindigd bent (doe eventueel. een veiligheidsspeld aan je bh, dan vergeet je het niet).DE BABY MOET DE EERSTE 24 UUR IEDERE 3 UUR WORDEN AANGELEGD (OOK ’S NACHTS). EN HIERVAN 4 keer EFFECTIEF DRINKENOp verzoek voeden, maar minimaal elke 3 uur en als de baby vaker wil mag dat.
  En de eerste nacht NIET door laten slapen!
  Maar elke 3 uur wakker maken als de baby niet zelf wakker wordt.
 10. Als de baby in de tweede 24 uur elke 3 uur effectief gedronken heeft mag de baby daarna s nachts doorslapen van 0.00 tot 6.00 uur.
  Als de baby wakker wordt, altijd voeden.De baby “moet” in de eerste 24 uur minimaal 4 keer effectief drinken anders na 24 uur beginnen met kolven en afgekolfde melk bijgeven.

VOOR DE EERSTE 6 WEKEN GELDT:
Minimaal iedere 3 uur drinken (van begin voeding tot begin volgende voeding en ’s nachts maximaal 6 uur ertussen).

Meer mag dus wel als de baby erom vraagt (en dat is het geval bij de meeste baby’s. De meeste komen vaker en willen ook ’s nachts 1 of 2 keer drinken).Teveel geven kan niet. Schema’s worden niet meer gebruikt.

Je geeft één borst totdat de baby vanzelf loslaat (dus zolang als de baby wil drinken en niet timen met minuten), dan verschoon je (vaak gaat de baby poepen tijdens het drinken) en geeft je de andere kant “als toetje”. De volgende voeding begin je weer met de kant waarmee je geëindigd bent (doe evt. een veiligheidsspeld aan je bh, dan vergeet je het niet). Verschoon ’s nachts in principe niet (dat doe je ook niet als de baby doorslaapt). Rode billen krijgt een baby alleen van schoonmaakdoekjes en van dingen die jij eet waar hij niet tegen kan.

Een totale voeding duurt in het begin ongeveer een uur.

Geef altijd twee borsten, al is het van de laatste kant maar een beetje. Het geven van één borst per keer kan problemen geven (kan een borstontsteking opleveren als je pech hebt).

Voeden mag ABSOLUUT geen pijn doen. De eerste 2 tot 3 minuten kan het pijnlijk of gevoelig zijn, maar daarna MOET de pijn wegtrekken. Als het pijn blijft doen betekent dit in de meeste gevallen dat de baby niet goed aan de borst ligt. Haal de baby dan altijd van de borst (afkoppelen zoals dat heet: pink tussen de kaken zetten en de pink draaien), anders trekt de baby je tepel kapot.

Regeldagen zijn dagen waarop de baby ineens heel veel wil drinken. Soms gaat dit ook gepaard met een wat onrustige dagen. Regeldagen kunnen optreden met 10 dagen, 6 weken en 3 maanden. Maar ook de 2e of de 3e dag kan een baby ineens heel veel willen drinken. De baby “weet” hoeveel hij moet drinken, wil er even veel of juist meer melk aangemaakt worden. Af en toe moet hij ervoor zorgen dat jij meer melk gaat maken omdat hij anders ( als hij groter wordt) te weinig melk krijgt. Hiertoe dienen dus de regeldagen.

Jouw kindje kan ook ineens (buiten bovengenoemde zogenaamde standaard regeldagen) veel meer gaan drinken, omdat dat in jullie situatie nodig is.

Dit is soms ook het geval bij een groeispurt van de baby.

Bij problemen die zich voordoen, wordt heel vaak de baby te weinig aangelegd. Hierdoor worden er minder RECEPTOREN aangemaakt die ervoor zorgen dat jouw lichaam melk maakt, waardoor de melkproductie terugloopt.

Vanaf 6 weken iedere dag 30 cc (=30 ml) uit een flesje laten drinken als je wilt dat de baby uit een fles leert drinken omdat je gaat kolven of uiteindelijk flesvoeding wilt gaan geven, bijvoorbeeld als je gaat werken. Doe dit consequent elke dag. Sommige moeders hebben de pech dat de baby het een paar keer goed gedaan heeft maar het daarna weer vergeet. Erg vervelend als je moet gaan werken.

Na 3 maanden wil de baby soms ineens overdag helemaal niet of weinig drinken Geen paniek! Dit komt omdat de baby geinteresseerd is geraakt in alle spannende dingen om hem heen. Dat is heel normaal. De baby haalt de schade in de nachtvoedingen of  op een rustig moment (laatste voeding ’s avonds) weer in.

Dit te weten neemt onzekerheid weg!!!! Anders raken moeders gestresst. Stress geeft adrenaline en dit verstoord de melkproductie. Zorg vooral voor rust in je hoofd. Fysieke rust is alleen in het begin (kraamtijd) belangrijk maar later speelt dit een veel kleinere rol dan de meeste mensen denken.  Hoe zouden moeders met 3 of 4 kinderen anders kunnen overleven en gewoon borstvoeding kunnen geven?

Er zijn drie soorten melk te herkennen in een voeding:
*de voormelk (blauw, waterig, veel vitaminen/mineralen, weinig vet); ritme van de baby: zuig, zuig, slik.
*de gemixte melk (zuig, slik, zuig, slik). Dat wil zeggen: grote zuigen
*de achtermelk (vet) de baby zuigt heel sloom aan de borst maar laat nog niet los.
Het is belangrijk dat hij minstens van één borst de achtermelk binnenkrijgt, anders groeit hij niet goed. Dus zorg dat de borst goed leeggedronken wordt. (één kant).

 1. pasgeborenen die borstvoeding krijgen géén speen of fopspeen gegeven wordt. Dit in verband met tepel/speenverwarring. Als je gaat werken: vanaf 6 weken  1 keer per dag 30 cc (=30 ml) na een voeding afgekolfde melk uit een flesje geven. Dit ELKE dag blijven herhalen!!  Als dit niet lukt: vraag een lastatiekundige om hulp en zijn veel “trucjes”voor.
 2. er borstvoedingsbegeleidingsgroepen (moedergroepen) gevormd worden en dat vrouwen bij het beëindigen van de zorg naar deze groepen worden doorverwezen.Informeer bij LLL of bij Borstvoeding Natuurlijk (zie de links).
 3. Weetjes/adviezen.
  *Hoogopgeleide moeders geven meer borstvoeding dan lageropgeleiden
  *Geef geen bijvoeding vóór 6 maanden, ook niet als het gezegd wordt; het kind heeft het niet nodig en het heeft meer kans op het ontwikkelen van allergieën als je wèl eerder start!!!!!. Er zijn steeds meer consultatiebureau’s die dit ook adviseren. Bovendien kan je beter met groente beginnen (met name worteltjes) dan met fruit. Fruit prikkelt de darmen meer en geeft meer darmkrampen. Ook dit gaan steeds meer consultatiebureau’s adviseren.

*Bij een kindje dat een allergie heeft dient men extra voorzichtig en volgens bepaalde regels bijvoeding te gaan geven. Kijk op de website www.bodymindspirit.nl onder behandelingen Acupunctuur en Prognos (pijnloos!). Daar staat een protocol hoe je hiermee kunt omgaan.

Als één of beide ouders een allergie of intolerantie voor bepaalde stoffen heeft, loopt het kind een groter risico dit ook te krijgen. Uit voorzorg kun je dan ook bovengenoemd protocol gebruiken. Voor persoonlijke adviezen kun je in de praktijk (bij mij) terecht

*Geef zo lang mogelijk borstvoeding (zolang je het zelf prettig vindt). De WHO en UNICEF adviseren 2 jaar borstvoeding te geven.  De meeste moeders vinden dit vreemd. Denk maar zo: elke druppel is er eentje. 6 maanden voeden is wel heel gezond voor je baby.
*De eerste 24 uur een of twee natte luiers (voordat de stuwing komt), daarna de 3e, 4e, 5e dag: 6 natte luiers per dag.
*Bij teveel melk (vaak spuit de melk dan met een straal in de keel van de baby (wat pijn kan doen):  laat drinken tegen de zwaartekracht in (bijv. liggend met de baby bovenop je).
*Bij te weinig melk: bruin bier of cashewnoten zijn niet de oplossing. De enige manier is: meer aanleggen!!!!!!!!
Kijk op www.vbn.borstvoeding.nl/aanleg.html voor uitgebreide instructies over het goed aanleggen en lees de tekst hieronder..
Goed aanleggen (oude manier, meest bekende manier)
*Kin van de baby boven de slokdarm (let op dat het hoofdje niet draait; oor-schouder-heup in één lijn).
*Handje van de baby achter je borst, dus niet tussen baby en borst.
*Het babyhoofdje ligt in de holte van de elleboog.
*Pak met je hand je borst (C-houding), je duim erop, je vingers eronder.
*Tikkel met je tepel de lipjes van de baby aan, wacht op het moment dat de baby de mond opendoet (steekt tong vaak uit).
*Trek de baby naar je toe en HAAL JE HAND WEG (niet met je vinger het neusje vrijhouden want je drukt dan je melkkanalen dicht, grotere kans op borstontsteking).
*Wissel regelmatig 3 houdingen (madonnahouding, de baker of rugbyhouding en liggend voeden) af.
*N.B. eerst de baby aanleggen, DAN pas het kussen eronder en NIET andersom, anders ligt de baby al gauw te hoog en ga je je schouders optrekken.

 

Goed aanleggen (nieuwe manier)

Algemeen advies: probeer na de bevalling eerst zittend aan te leggen, dan heb je het beste zicht op wat je doet. Zelfs al ben je nog niet gehecht (als dat nodig is) of is de placenta nog niet geboren, kun je zittend aanleggen. Na een paar dagen ga je liggend aanleggen leren.

Probeer altijd een kind binnen een uur na de bevalling aan te leggen. In situaties waarin dat niet gaat, blijf rustig (anders verstoord dat sowieso het toeschieten van de melk) want dan is er helemaal geen man overboord. Leg dan zo spoedig mogelijk de baby aan de borst.

Wanneer je een keizersnede hebt ondergaan, vraag dan of de baby bloot mag blijven (in de transportcouveuse) of liever nog: laat je partner het kind op de blote borst nemen en wikkel een warme laag daar omheen. Dit wordt steeds meer toegestaan in ziekenhuizen. Het gebeurt echter nog niet als je er niet om vraagt!!

Zittend aanleggen

*Laat iemand de baby op de zij gedraaid (en dus niet op de rug liggend ) aangeven (oor, schouder en heup in één lijn: kin boven de slokdarm , want met een gedraaid hoofd kan de baby niet slikken)
*Breng de arm van de baby achter je
*Zorg dat de tepel tussen neus en bovenlip wordt geplaatst (het kind doet bij het happen namelijk het hoofd iets naar achter!)
*Pak met je tegenovergestelde hand het hoofd van de baby vast: als je baby aan de linkerborst wordt aangelegd, sla je dus je rechterarm vanaf de andere kant nu om je baby heen en pak je het hoofdje aan de achterkant beet. Je hebt nu je linkerhand vrij om de borst te vormen naar de mond van de baby.
*Pak je borst in C-houding beet en vorm vertikaal een hamburger (anders past het niet, omdat de baby op de zij ligt! Bedenk hoe je zelf een hamburger eet)
*Tikkel het lipje aan
*Zodra de baby de mond opent en de tong uitsteekt direct de baby naar je toetrekken (doe je dit te langzaam dan lukt het niet of heeft de baby te weinig van de borst in de mond. Dit geeft meestal tepelkloven) Je drukt dus heel snel de baby tegen je aan en zorgt dat de baby de tepelen een heel groot deel van de tepelhof in de mond heeft (3/4 deel).
*Laat nu langzaam de borst los. Houd in geen geval “het neusje vrij” zoals vroeger nog wel gezegd werd: je drukt dan met een vinger op je melkkanalen, dit geeft risico op borstontsteking. Als de neus van de baby in de borst zou zijn, trek je de buik van de baby meer tegen jou aan. Dan is direct het probleem opgelost. Wees nooit bang dat je baby geen adem krijgt, want dan zou de baby onmiddellijk stoppen met drinken om even adem te happen.
*Ondersteun de baby in het begin met een groot hoofdkussen. Later is dat niet meer nodig of zet je je knie eronder.(Let op: eerst de baby aanleggen en dan pas het kussen eronder en niet andersom!!)

Het eerste aanleggen kan pijn doen, na een minuut of maximaal een paar minuten moet de pijnweg zijn. Als dit niet zo is, dan direct “afkoppelen”: tussen de kaken van de baby je pink zetten en draaien en opnieuw aanleggen. Net zo lang volhouden tot de baby leert hoe hij/zij het goed doet.

Doe de eerste 3 dagen de zittende houding, vanaf de derde dag leer je liggend aanleggen en vanaf de zesde dag de bakerhouding. Wissel deze houdingen daarna vaak af, al helemaal als je tepelkloven hebt, want aan de kant waar de kin van de  baby ligt haalt hij de meeste melk weg.

Wat te doen bij problemen?
*Bel bij een klein probleempje direct een vrijwilliger van La Leche League of Stichting Borstvoeding Natuurlijk
*Bel direct een lactatiekundige als het probleem ingewikkelder is, niet snel overgaat of wanneer je er met een vrijwilliger niet uitkomt: voor lactatiekundige: www.nvlborstvoeding.nl

Als de borstvoeding niet op gang komt:
*Heel erg veel aanleggen
Homeopathische middelen zijn hier weggehaald ivm de wet (EU-claim)

Stuwing:
Gebruik geen ijs!! Gebruik gekneusde witte koolbladeren op de borst. Werkwijze: haal de buitenste bladeren van de kool af. Spoel een blad af en leg dit tussen twee schone theedoeken. Kneus het blad door het tussen de doeken wat plat te maken (het sap gaat vrijkomen). Leg het blad rond de borst in de bh. Eventueel twee citroenhelften tegen de pijn tegen de tepels houden (doet eerst wel zeer).

Homeopathische middelen zijn hier weggehaald ivm de wet (EU-claim)

Als er geen verbetering optreedt: raadpleeg een lactatiekundige (zie voor adressen en links onderaan).

Tepelkloven
Meestal wordt dit veroorzaakt door (net) niet goed aanleggen!!!!!!! (waarschijnlijk in meer dan 90% van de gevallen).
Wissel de houdingen waarin je voedt af: zittend, liggend en vooral de baker- of rugby houding.

Homeopathische middelen zijn hier weggehaald ivm de wet (EU-claim)

Inwendig gebruik bij kloven, droog en gebarsten, soms met afscheiding:

Homeopathische middelen zijn hier weggehaald ivm de wet (EU-claim)

Bij vragen: raadpleeg een lactatiekundige(www.nvlborstvoeding.nl)

Borstontsteking:
Pas altijd warmte toe (geen kou, dus geen ijs!!!!!!!!!!!!) Soms geven artsen helaas verkeerde informatie hierover. Je kunt dit checken bij Vereniging Borstvoeding Natuurlijk, La Leche League en voor professionele informatie bij de lactatiekundige (www.vitanovaweb.nl)
Als je na 24 uur nog geen arts hebt gezien dien je deze ontsteking te laten beoordelen om te zien of antibiotica nodig is. Dit wordt tegenwoordig niet standaard meer gegeven. Realiseer je dat je met antibiotica prima borstvoeding kunt blijven geven (tenzij de arts dit anders adviseert) maar dat het ten nadele gaat van de darmflora van moeder en vooral het kind.

 

Beweringen over probiotica zijn hier weggehaald ivm de wet (EU-claim)

Homeopathische behandeling van borstontsteking:

Homeopathische middelen zijn hier weggehaald ivm de wet (EU-claim)

Algemene adviezen bij borstontsteking:
*Zo vaak mogelijk aanleggen
*Kolf voor het voeden (en dus niet erna!) de borst iets af om de spanning eraf te halen, voed dan en laat de borst  helemaal leegdrinken.
*Alleen warmte toepassen (geen kou!!!) door middel van warme compressen, warme douche. Geen ijs na het voeden. Dit wordt vaak aangeraden tegen de pijn maar kan de borstontsteking soms verergeren.
*Gebruik witte koolbladeren op de borst. Werkwijze: haal de buitenste bladeren van de kool af. Spoel een blad af en leg dit tussen twee schone theedoeken. Kneus het blad door het tussen de doeken wat plat te maken (het sap gaat vrijkomen). Leg het blad rond de borst in de bh.
*Houd strikte bedrust aan!!!
*Neem regelmatig de temperatuur op.
*Bij veel pijn: hang de borst in een bakje warm water.
*Als er na 24 uur geen duidelijke verbetering is: absoluut een arts raadplegen. Deze zal dan beoordelen of je anti-biotica nodig hebt.

Boeken
*Handboek borstvoeding van La Leche League. Voor bestellen: ga naar: www.lll.borstvoeding.nl

Links naar andere sites
*Kijk voor informatie op de volgende sites:

Voor veel inhoudelijke informatie:
www.borstvoedingnatuurlijk.nl (site van Vereniging Borstvoeding Natuurlijk)

Verder:
Site van Nederlandse vereniging voor Lactatiekundigen: www.nvlborstvoeding.nl
Voor lactatiekundige Alexandra Knijnenburg hier in de buurt: www.haagsborstvoedingscentrumvitanova.nl
en www.vitanovaweb.nl en lees daar ook het gastenboek eens
Algemene site over borstvoeding: www.borstvoeding.startpagina.nl
Sites van La Leche League: www.lalecheleague.nl