Balanstraining en proprioceptie-oefeningen

Balanstraining en proprioceptie-oefeningen
Man hardlopen
Credit: John P. Kelly / Stockbyte / Getty Images

Enkelverstuikingen zijn een van de meest voorkomende blessures die een atleet zal ervaren. Het kan moeilijk zijn om die gemiste stap, ongelijke grond of struikel van de stoeprand te vermijden, maar als je één eenvoudige oefening beoefent, kun je misschien weglopen zonder een ernstige verwonding. Verstuikte enkels, hoewel soms te wijten aan een gebrek aan kracht van de onderste ledematen, uithoudingsvermogen of flexibiliteit, worden vaak veroorzaakt door een gebrek aan evenwicht; proprioceptie, om precies te zijn.

“Proprioceptie” verwijst naar een gevoel van gezamenlijke positie. Wanneer een gewricht wordt verstuikt, verliest het proprioceptie. Het gewricht voelt instabiel aan en kan afgeven. Proprioceptieve oefeningen helpen het lichaam opnieuw te leren hoe de positie van het gewricht te beheersen. Deze oefeningen zijn een veel voorkomende revalidatiecomponent voor geblesseerde atleten, maar ze kunnen net zo goed worden gebruikt om verhinderen Letsel.

Een goede balans is vooral belangrijk voor hardlopers die lichte afwijkingen in het terrein ervaren. Proprioceptie-oefeningen kunnen hardlopers helpen om kleine balansaanpassingen te maken aan veranderend terrein terwijl blessures worden vermeden.

Waarom u om balans zou moeten geven

OK, dus je bent geen hardloper. Waarom zou je je druk maken over balans? Nou, om te beginnen is het een basisvaardigheid die in vrijwel elke sport vereist is. Van voetbal tot tennis tot rotsklimmen, het aanpassen van je zwaartepunt aan je bewegingen is de sleutel tot elke sport. De technische term hiervoor is agility.

Behendigheid is wat ons in staat stelt om gracieus te bewegen en weinig beweging te verspillen. Het stelt onze gewrichten in staat om soepel en zelfverzekerd door het volledige bewegingsbereik te bewegen.

Hoewel het begin van het wandelseizoen misschien vereist dat je volledige aandacht op het pad gericht blijft om te voorkomen dat je valt, merk je na enkele weken wandelen misschien dat je meer vertrouwen hebt in je vermogen om je te voet aan te passen aan het terrein en je kunt minder aandacht besteden aan het pad. Je verhoogt je kinesthetische coördinatie en op zijn beurt verbetert je balans.

Kinesthetisch bewustzijn, of het vermogen om te weten waar uw lichaamsdelen zich in de driedimensionale ruimte bevinden, is vereist voor elke beweging die we maken. Balans kan worden geleerd, uitgedaagd en verbeterd. Balanstrainingshulpmiddelen zijn er in verschillende vormen, maar apparatuur is een optie. Je kunt net zo goed je balans verbeteren met weinig of geen fancy gear. We kunnen ons lichaam trainen om proprioceptie in de spieren te verbeteren door balansuitdagingen voor onszelf te creëren.

Hier is een eenvoudige oefening die je nu kunt proberen – het ene been hurken en reiken. Ga op één voet staan, reik dan naar voren en raak de grond of een klein voorwerp voor je aan en ga weer rechtop staan. Je kunt ook een partneroefening doen, zoals het gebruik van een medicijnbal om een spelletje vangen te spelen terwijl je op één voet balanceert. Neem meer balansoefeningen op in je fitnessroutine met balansborden en stabiliteitstrainers. Ze zijn online en in de meeste sportartikelenwinkels te vinden.

De voordelen van balans

We weten al dat het hebben van goede evenwichtsvaardigheden uw risico op een enkelverstuiking kan verminderen, maar het heeft ook andere voordelen:

  • Het werkt meer dan alleen balans. Balanceeroefeningen versterken onbedoeld de schuine kanten, heupen, dijen, bilspieren en onderrug.
  • Het verbetert je coördinatie. Een goede algehele balans kan je meer gecoördineerd maken en je reactietijd verkorten.
  • Het verbetert je looptechniek. Zowel lopen als hardlopen vereisen dat het lichaam constant zijn zwaartepunt controleert.

Behendigheid is wat ons in staat stelt om gracieus te bewegen en weinig beweging te verspillen. Het stelt onze gewrichten in staat om soepel en zelfverzekerd door het volledige bewegingsbereik te bewegen.