Allergie en meer informatie

Allergie en meer informatie

terug naar allergietesten pagina 1

Wat is een allergie?

Bij een allergie reageert het afweersysteem te sterk op bepaalde eiwitten. Er worden antistoffen aangemaakt tegen deze eiwitten die bij een niet-allergisch lichaam niet worden aangemaakt. Dit noemen we IgE antistoffen. Deze antistoffen geven de veelgehoorde klachten (symptomen) van een allergie.
Voor een allergie is een erfelijk bepaalde factor nodig. Als één ouder allergisch is, heeft een kind een kans van 25% om allergisch te worden. Zijn er twee ouders of gezinsleden allergisch dan is dit 50%. Als beide ouders allergisch zijn en een ander lid van het gezin ook is het 75%.

Er zijn heel erg veel soorten allergieën. Het meest bekend is de pollenallergie (hooikoorts) en allergie voor huisstofmijt. (Men is dan allergisch voor de uitwerpselen van deze diertjes). Verder hoort men de laatste jaren steeds meer over voedselallergie.
Bij voeding gaat het echter vaker om een intolerantie dan om een allergie.
Bij een voedselallergie reageert het afweersysteem te sterk op opgenomen eiwitten (allergenen). Ook dan worden IgE antistoffen gemaakt. Dit heet sensibilisatie.
Voedselallergie komt bij baby’s en jonge kinderen vaker voor dan bij volwassenen. Vaak is dit bijvoorbeeld een koemelkallergie.

Wat is een voedselintolerantie?

Bij een voedselintolerantie ontstaan er dezelfde klachten als bij een voedselallergie, maar is het afweersysteem er niet de oorzaak van. Wat wel de oorzaak is, is niet bekend. Bij een intolerantie kan een product soms in kleine hoeveelheden nog wel gebruikt worden, in grotere hoeveelheden niet. Bij een allergie kan het product helemaal niet gebruikt worden.
Een veel voorkomende intolerantie is lactose-intolerantie. Dit is het niet kunnen verdragen van melksuiker.

Voor de duidelijkheid:
Bij een koemelkeiwitallergie verdraagt men wel de melksuiker, maar niet het koemelkeiwit.
Bij een lactose-intolerantie verdraagt men de lactose uit de koemelk niet. In beide gevallen kan koemelk niet gebruikt worden.

Wat is voedselovergevoeligheid?

De term voedselovergevoeligheid is alleen maar een verzamelnaam voor voedselallergieën en intoleranties.

De klachten (symptomen)

Bij bovengenoemde problemen zien we klachten van de huid, de luchtwegen, maag- en darmproblemen en ook veranderingen in gedrag optreden.
Huidklachten kunnen zijn: jeuk, uitslag, eczeem, galbulten, vochtophoping in/op oogleden, mond, lippen of keel.
Bij luchtwegproblemen zie je vaak slijmvorming, (wat kan leiden tot veel voorkomende oorontstekingen) astma, (astmatische) bronchitis loopneus, chronische ‘verkoudheid’.
Maag/darmklachten: buikpijn, (chronische) diarree, obstipatie, krampen, misselijkheid en braken. Andere klachten als migraine, moeilijk gedrag, veel huilen of groeiachterstand wijzen ook op een voedselovergevoeligheid.

Welke producten kunnen klachten geven?

Bij een allergie kun je op twee groepen reageren:

*voedingsmiddelen
*inhalatieallergenen zoals: pollen, rook, uitlaatgassen

Voedingsmiddelen die vaak allergieën of intoleranties geven: (Meest allergene producten)
*koemelk
*kippenei
*vis
*schaal en schelpdieren
*noten en pinda’s
*soja
*tarwe
*histaminerijke producten
*conserveermiddelen
*kleurstoffen (AZO)
*smaakversterkers/ glutamaten (o.a. vetsin)

Wat zijn histaminerijke producten?

Histaminerijk

*vis(conserven)
*kaas
*vleeswaren
*zuurkool
*gist
Histamine-arm zijn overigens over het algemeen verse producten .

Voedingsmiddelen die histamine vrij maken:

*Citrusvruchten *Spinazie *Tomaten
*Avocado *Aardbei *Ananas
*Ei-Eiwit *Schaaldieren * vis
*Varkensvlees *Granen *Noten (ook pinda’s)
*Kruiden *Alcohol *Chocolade
*Drop
*Additieven/Conserveermiddelen zoals smaakversterkers
*Medische stoffen zoals röntgencontrastvloeistof en morfine

 

Kun je een allergie of intolerantie voorkomen? In de meeste gevallen niet, soms wel.
In de zwangerschap:
*Rook niet tijdens en na de zwangerschap en stel het kind ook niet bloot aan rook. Rook stimuleert de aanmaak van antistoffen.
*Eet in de zwangerschap en tijdens de periode dat borstvoeding wordt gegeven geen pinda’s. Het kind kan dan hiervoor een allergie ontwikkelen.
*Als er in de familie eczeem, astma, (astmatische) bronchitis of allergieën voorkomen, volg dan in de zwangerschap een hypo-allergeen dieet waarin de meest allergene producten worden vermeden.
Update (2005): Er is op dit moment discussie of dit eigenlijk wel zin heeft. Mijn persoonlijke mening is, dat je hooguit zou kunnen zeggen: baat het niet, dan schaadt het niet.

Na de bevalling:
*Vermijd het eerste levensjaar de producten met de belangrijkste voedingsallergenen.
*Een  moeder kan het beste minimaal 6 maanden borstvoeding gaan geven. Als men om bepaalde redenen toch voor flesvoeding kiest, is het beste om hypoallergene voeding te geven.
*Als u borstvoeding geeft en het kind reageert op producten, zoals koemelk, dan dient u dit weg te laten uit uw dieet. Doe dit altijd in overleg met arts, therapeut of diëtiste. 
Let op:
Als u geen melkproducten neemt dient u een goed calcium/magnesium preparaat te nemen!! (anders komt u zelf stoffen tekort). Bijvoorbeeld: Bone Protect van Orthica.
*Begin niet eerder dan na 6 maanden met bijvoeding. Eerder heeft de baby dit niet nodig, want alle voedingsstoffen bevinden zich in de borstvoeding (of in volledige zuigelingenvoeding/flesvoeding). Vaak wordt gezegd dat men “best met een fruithapje kan beginnen”. Ik adviseer om dit niet voor de 6 maanden te doen Een aantal consultatiebureaus geeft dit advies ook. Men loopt alleen maar meer risico’s op het oplopen van voedselovergevoeligheden (zeker als in de familie eczeem astma ed. voorkomen), omdat men de darmen extra prikkelt. Een baby heeft pas na ruim een jaar een gerijpte darmflora.
*Geef na zes maanden nieuwe producten één voor één. Begin met groente (en niet zoals zo vaak met fruit), zoals wortelen, zoete aardappel, bloemkool, pompoen en broccoli.  Dan pas fruit: eerst bijvoorbeeld peer, en pas op het allerlaatst appel en kiwi.
*Wissel pas na 7 maanden tarwe en vleesproducten af, bij ernstiger klachten tarwe pas na een jaar.
*Geef pas na een jaar de meest allergene producten (mits bekend is of daar geen allergieën tegen zijn): koemelk, kippenei, soja, noten, pinda’s, zaden, schaal- en schelpdieren en vis.
Geen van deze maatregelen is een garantie om een allergie te voorkomen.

Ik denk dat ik een allergie of intolerantie heb, wat nu?

*Ga altijd eerst naar een arts en probeer het een en ander uit te laten zoeken met bloedonderzoek en  huidtesten en dergelijke.
* U kunt zich laten testen met behulp van de Prognos® computerdiagnose volgens acupunctuur. Hieruit blijkt waar u wel en niet tegen kunt. Ook blijkt daaruit wat u wel en wat u niet kunt eten. Op deze manier is het mogelijk een compleet individueel dieet op te stellen. Zo hoeft u zich niet aan een algemeen dieet te houden. Verder zal er gewerkt worden aan de oorzaak van het probleem. Soms is deze op te lossen, soms niet. Met allergieën die in de genen verankerd zijn moet men mee leren leven. Over de Prognos® meetapparatuur kunt u hieronder lezen.

Ik denk dat mijn kind allergisch is, wat kan ik doen?

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen:
*Lees veel over de problematiek op internet, of zoek boeken die u kunnen informeren.
*Laat, totdat u weet waar uw kind wel of niet tegen kan, producten weg waarvan uw kind aangeeft ze niet te willen eten, vaak kunnen ze daar niet tegen. Doe dit ook met producten waar uw kind de hele dag om vraagt.
* Bezoek altijd een arts.
* Houd in uw achterhoofd dat de reguliere geneeskunde soms een prima diagnose kan stellen, maar dat de aanpak van deze allergieën of intoleranties anders kan zijn dan in het “alternatieve” circuit. Bij kleine kinderen is het soms moeilijk om ze via bloedonderzoek of huidtesten te laten testen.
*Als u uw kind op een andere manier wilt laten testen, kunt u dat laten doen met de Prognos®meetapparatuur. De testen met de Prognos® zijn onderzocht en reproduceerbaar en betrouwbaar. Verder zijn ze pijnloos, dus kindvriendelijk.

 

Protocol bij allergie / intolerantie

*Zolang mogelijk borstvoeding, evt. zonder producten waar het kind niet goed op reageert zoals koemelk (dan minimaal twee weken melkproducten weglaten en een goed supplement nemen (calcium/magnesium )

*Tot 6 mnd. GEEN bijvoeding, ook niet als dit door anderen toch geadviseerd wordt. Een kind krijgt alles wat het nodig heeft door borstvoeding of volledige zuigelingenvoeding (flesvoeding) Borstvoeding heeft de voorkeur bij allergische kinderen. Op de meeste consultatiebureaus wordt dit inmiddels ook geadviseerd.

*Na 6 mnd nieuwe producten één voor één geven: eerst groente (zoals: zoete aardappel, pompoen, broccoli, wortelen, bloemkool )Pas als alle groentes geïntroduceerd zijn, kan met fruit worden begonnen. Eerst peer, banaan op het allerlaatst pas appel en kiwi). Geef één product per week en wacht een week op reacties. Laat aardbei zolang mogelijk weg.

Als het kind al meerdere producten eet, wissel deze dan zoveel  mogelijk af zodat uiteindelijk een zogenaamd rotatiedieet ontstaat.

*Pas na 7 mnd. afwisselen tarwe en vleesproducten (dit is ook een regulier advies). Bij ernstiger klachten tarwe pas vanaf een jaar.

*Vanaf 1 jaar pas de volgende producten (topallergenen) introduceren:

*koemelk (tenzij daar een allergie/intolerantie voor is, dit geldt ook voor het onderstaande:)

*kippenei

*soja

*noten, pinda’s

*zaden

*tarwe

*schaal- en schelpdieren

*vis

Boekentips:*Schimmels, suiker en allergieën Dr Kruiswijk

Allergietesten

Met de Prognos® meetapparatuur is het uitstekend mogelijk om allergietesten uit te voeren. Steeds meer mensen hebben last van allergieën. Ook de reguliere geneeskunde erkent dit. Bij de therapie kunnen we zoeken naar de oorzaak van dit probleem en we kunnen dit aanpakken. Als dit niet mogelijk is, kan de Prognos® uitstekend aangeven voor welke stoffen men allergisch of intolerant is. Bij voedselallergie of intolerantie kan een dieet met behulp van de Prognos® worden opgesteld, waardoor klachten zullen verdwijnen.

Voor meer informatie over het Prognossysteem:    klik hier

Allergietesten

 

 

terug naar allergietesten pagina 1